Belbini teejuht

Kuidas tööl edu saavutada
0 out of 5
Rate this
Product is sold out!
Belbini teejuht leiab, et tööalase edu saavutamisel muutub üha tähtsamaks oskus inimestega ringi käia ja sobivalt käituda. Oluline on ka omandada roll, mis just teile sobib. Samas on vaja seda rolli kohandada vastavalt olukorrale ning sellele, kes on veel meeskonnas esindatud. „Elus ei ole oluline mitte üksnes otsustada, kas tahate olla lammas või hunt, vaid ka millal kumbagi rolli kasutada,“ nendib raamat, mille on Meredith Belbini meeskonnatöö põhimõtteid aluseks võttes kirja pannud autorite kollektiiv.
Ideaalses meeskonnas on tööl erinevaid rolle kandvad inimesed. Belbini järgi on jaotus: mõtlemisele suunatud rollid innovaator, hindaja, asjatundja; tegevusele suunatud rollid kujundaja, teostaja ja viimistleja; inimestele suunatud koordineerija, võimaluste otsija ja meeskonnatöötaja. Probleemid tekivad siis, kui tasakaal kaob ning tööle võetakse ainult ühte tüüpi töötajaid. Innovaatorid ja kujundajad vajavad ka neid, kes väljapakutud ideed ellu viiks.

Väga hästi on lahti kirjutatud nn raskete kõneluste teema. Mõned inimesed on ühtede silmis rasked, kuid teistel õnnestub nendega päris hästi koos töötada, kuna neil on suurem oskus mugandada oma käitumist teiste järgi.
Kuid igas organisatsioonis on inimesi, kellega on tõesti raske toime tulla, sest nad on teistega koostöö tegemiseks liiga enesekesksed, laisad, ebakompetentsed või pahatujulised, esitavad teistele liiga suuri nõudmisi. Sellised töötajad on koormaks nii klientidele kui kolleegidele. Autorid leiavad, et raskete inimeste muutmisele või katsetesse nendega toimivat töösuhet luua ei maksa panustada liiga palju energiat ja aega. Kohe alguses õige inimese õigele kohale tööle saamine on parem lahendus kui keeruliste personalikriiside lahendamine.
Product is sold out!