Riigikogu Toimetised 29/2014

0 out of 5
Rate this
Product is sold out!
Ajakirja Riigikogu Toimetised ülesanne on vahendada teaduslikke analüüse riiklikult tähtsates küsimustes ning olla parlamentaarse debati koht konsensust vajavate küsimuste üle, nagu näiteks julgeolekupoliitika.
Numbrit läbiv teema on Euroopa Liidu toetused ja nende kasutamise jätkusuutlikkus. Kas kasutame toetusi mõistlikult või võib rääkida ka sõltuvuse tekkest? Teemat on RiTos käsitlenud Eesti parimad spetsialistid.
Sellega haakuvad analüüsid Eesti ettevõtlikkuse ja loomemajanduse hetkeolukorrast. RiTo nr. 29 keskne kirjatöö käsitleb nutika spetsialiseerumise kontseptsiooni. Tartu Ülikooli professor Urmas Varblane ja Tallinna Tehnikaülikooli professor Rainer Kattel tutvustavad koos kolleegidega üht Euroopa Liidu struktuurifondidest raha taotlemise eeltingimust, millest võiks Eesti arengule kasu olla. Kas nutikas spetsialiseerumine päästab Euroopa majandusstagnatsioonist?
Tallinna Ülikooli ning Estonian Business Schooli teadurid Külliki Tafel-Viia, Erik Terk, Silja Lassur ja Andres Viia uurivad loomemajanduse arengut Eestis ja mujal maailmas. Autorid arutlevad, kuidas võiks loomemajandus mõjutada heaolu ja luua uusi töökohti ning milline on loomemajanduse tulevik.
RiTo essee tuleb seekord Euroopa Kontrollikoja liikme Kersti Kaljulaidi sulest, kes mõtiskleb, kuidas Eesti suudab pärast Euroopa Liidu toetuste olulist vähendamist tulevikus edasi minna. Kaljulaid vaatleb lähemalt, kuidas läks Euroopa Liidu struktuurivahenditest võõrutamine Hispaanias.

Tähelepanu väärib ka kõigi Riigikogu fraktsioonide esindajate vestlusring muutunud julgeolekuolukorrast. Uutmoodi sõda on lisaks soomustehnikale toonud võitlusväljale ”pehme jõu”. Milliseid järeldusi peaks Eesti tegema, arutlevad Arto Aas, Liisa-Ly Pakosta, Mailis Reps ja Rannar Vassiljev.
Ajakirja artikleid on kunstiga ilmestanud Visible Solutions OÜ.
Peatoimetaja: Mart Raudsaar
Väljaandja: Riigikogu Kantselei
Ilmumisaasta: 2014
254 lk.
Product is sold out!