Look inside

Rõõmukoda

0 out of 5
Rate this
Delivery 1-3 workdays
2,99 €
-88%
Regular price: 23,95 €
Availability in stores
Seltskonnadaam Lily Bart on aastaid olnud koorekihi kullake ja uusrikaste imetlusobjekt. Kolmekümnenda eluaasta lähenedes muutub tühja kukru, ent kalli maitsega naise jalgealune üha ebakindlamaks. Praktiliste oskusteta Lily peab kiiresti leidma viisi enda elatamiseks, et säilitada sotsiaalne staatus ning harjumuspäraselt luksuslik eluviis. Kauni ja nutika naise ainus pääsetee näib olevat jõukas abikaasa. Lily on aga liiga nõudlik ja põhimõttekindel, et iga härrasrahva poolt sobivaks tunnistatud mehe kosjad vastu võtta.
1905. aastal ilmunud romaanis „Rõõmukoda“ kritiseerib Edith Wharton Ameerika toonase eliidi silmakirjalikkust ja rahahimu. Peategelanna kaudu taunib autor kõrgseltskonna naiste kasvatamist üksnes iluasjadeks, kes argielu katsumustega silmitsi seistes hätta jäävad.


Autorist:

Edith Wharton (1862–1937) tundis jõuka New Yorgi perekonna ainsa võsukesena harva millestki puudust. Intelligentne neiu veetis oma kujunemisaastad peamiselt Euroopas – Prantsusmaal, Saksamaal ja Itaalias – keeli õppides ning arendades oma ilumeelt kunsti, arhitektuuri ja kirjanduse parimate näidete varal. 1872. aastal New Yorki naasnud Wharton veetis meelsasti aega oma isa hästi varustatud raamatukogus ja omandas armastatud guvernandi Anna Bahlmanni juhendamisel põhjaliku hariduse.
Tulevane kirjanik kasvas üles ajastul, mil kõlbelistel kõrgklassi naistel võis olla üksainus elueesmärk: saada sündsalt mehele. Wharton lõi selle hädise ideaali pihuks ja põrmuks, avaldades juba 16aastaselt, küll privaatselt, oma esimese luulekogumiku. Laiemat tähelepanu pälvis autor 1897. aastal ilmunud aimeraamatuga disainist ja arhitektuurist. Tunnustatud romaanikirjaniku tiitli pälvis ta aga 20. sajandi esimestel kümnenditel meistriteoste „Rõõmukoda“, „Ethan Frome“ ja „Süütuse aeg“ ilmudes.
Kokku kirjutas Ameerika üheks olulisimaks kirjanikuks peetav Wharton üle 40 raamatu ja oli esimene naine, kes pälvis Pulitzeri kirjanduspreemia.
Delivery 1-3 workdays
2,99 €
-88%
Regular price: 23,95 €
Availability in stores