Vabaduse hinnaks on elu

0 out of 5
Rate this
Product is sold out!
Eesti ühe teenekaima lähiajaloo uurija, Aino Lepa suurteose kordustrükk sisaldab 2008. aastal ilmunud esmaväljaandega võrreldes hulgaliselt täiendusi, autor on sellesse lisanud ka palju uusi varem avaldamata fotosid.

Aino Lepp on uurinud nõukogude okupatsioonivõimude kuritegusid ning metsavendade vabadusvõitlust innu ja pühendumusega kaugelt üle kahekümne aasta. Ta on töötanud arhiivides läbi uskumatult mahuka allikmaterjali, salvestanud ning kirjutanud üles paljude toonastes sündmustes osalenute ja nende sugulaste mälestusi ning kogunud fotosid.
Autor on kunagiste sündmuste jälgedes välja selgitanud hulgaliselt ühtviisi nii toonaseid kangelasi, represseerituid ja ohvreid kui nende jälitajaid, äraandjaid ja mõrvareid. Osa neist on veel tänagi elu ja tervise juures. Raamatu lisas on muude dokumentide seas avaldatud KGB Pärnumaa agentide nimekiri.
Aino Lepp pole ammustest sündmustest kirjutades tuginenud mitte üksnes inimeste mälestustele, vaid põhiliselt siiski arhiividokumentidele. Seetõttu on „Vabaduse hinnaks on elu” ka mitmekülgne ja äärmiselt usaldusväärne allikmaterjal. Esinduslik trükis sisaldab palju unikaalseid fotosid, põhjalikku allikate ja 1500 nimest koosnevat nimede registrit, lisatud on inglise ja vene keelsed resümeed.
„Vabaduse hinnaks on elu“ pole siiski pelgalt kuiv arhiiviandmete ümberjutustamine. Autor on lisanud teose faktoloogilisele osale isikupärasel viisil ka ilukirjandusliku mõõte, olles vormida kogu materjali emotsionaalselt äärmiselt haaravaks lugemisvaraks. Mis muidugi annab omakorda tunnistust tema silmapaistvast kirjanduslikust andest.
Product is sold out!