IDEE 5/2015

0 viiest
Hinda
Toode on läbimüüdud!
Toit ja disain

Söömine, söömise kunst, toiduarhitektuur, disaintoit, disainnõud, armastus käib kõhu kaudu, kes sööb see armastab, söön ennast surnuks...
Toit ja söömine on üks meie elu põhiosa. Ole sa arhitekt, arst või advokaat – me kõik sööme, teeme mis nägu tahes, aga ikkagi sööme. Toitume ainult taimedest, lihast, magusast, valgusest või tatratangust, aga ikkagi sööme. Söök on see, mis annab meile elujõudu ja inspiratsiooni.
Loomulikult võib liigsöömine ka aeglustada ja pärssida igasugust mõttetegevust, aga ilma söömata ei saa. Inimene on tänu oma meeletule toiduarmastusele loonud hulga ilusaid ja praktilisi – võib-olla ka vähem praktilisi – asju, et söömine oleks nauditavam. Palju on olemas suurepäraseid keskkondi, isiklikke ja avalikke ruume, et toidust mõnu tunda.
Köök on juba aastasadu olnud korraliku kodu keskne koht ja seda mitte ainult talukultuuris, vaid ka praegusaja uuemaid ja uhkeid interjööre vaadates. Pole ju kellelegi võõras teadmine, et korralikud peod ja sisukad filosoofilised mõttearendused toimuvad varem või hiljem köögis.
Loomulikult ei ole midagi mõnusamat, kui võtta aeg maha ning lugeda kohvikus korraliku kohvi ja mõnusa koogi kõrvale midagi head. Isegi kinos, meeldib see või ei, on hea süüa kummikomme või krõbistada aeg-ajalt popkorniga. Toit ja toidukultuur või viis, kuidas neid meile presenteeritakse (olgu selleks siis disainkahvel või imeilus pakend koos hästi kujundatud sildiga), on need asjad, mis panevad ideed liikuma ja fantaasia tööle.
Milline võiks välja näha tulevikuköök? Kuidas panna lapsed kultuurselt sööma ja mis see kultuurne söömine siis on? Kes on maailmakuulus veiniklaasiarhitekt? Mis juhtub siis, kui leiad oma juturaamatu vahelt võileivapuru? Toit filmikunstis! Loomulikult ka hulk põnevaid söögikohti ning inspireerivaid interjööre juba selle aasta viimases IDEEs.
Toode on läbimüüdud!