Kujur. Jaak Soansi looming 1966-2016

Jaak Soansi looming 1966-2016
0 viiest
Hinda
Toode on läbimüüdud!
Raamat “Kujur. Jaak Soansi looming 1966-2016” (365 lk) tutvustab skulptori loomingut ja arenguid eesti skulptuuris läbi poolsajandi.
Raamatu idee autor on Tiit Jürna, koostajad ja tekstide autorid Juta Kivimäe ja Jaak Soans, kujundaja Tiit Jürna. Raamat sisaldab rikkalikult fotomaterjali Jaak Soansi erakogust ja Eesti Kunstimuuseumilt. Soansi loomingut on pildistanud Tiit Veermäe, Stanislav Štepaško, Jüri Kuusik, Silvia Sosaar ja Tiit Jürna.
Raamat on ilmunud Jaak Soansi ja Anu Rank-Soansi väljaandena.

Jaak Soans astus eesti kunstiavalikkusse poolsajandi eest. Täna tunnevad tema loomingut ka need kaasmaalased, kes pole kunagi astunud üle kunstimuuseumide läve. Tema monumendid ja avalikud skulptuurid on kuuluvad enesestmõistetavalt mitme Eesti linna elukeskkonda. Rahvuslikud suurkujud läbi kultuuriajaloo, nagu Anton Hansen Tammsaare, Michel Sittow ja Voldemar Panso on jäädvustatud Tallinnas, Kristjan-Jaak Peterson ja Jakob Hurt Tartus, August Jakobson Pärnus, August Kitzberg Viljandimaal ja Toomas Nipernaadi August Gailiti monumendina Valgas.
Mälestusmärgi on pälvinud ka Võru linna asutaja Katariina II Võrus omanimelisel alleel. Selle trükise valmimisaastal avati suurejooneline memoriaal Võrumaalt Siberisse küüditatud eesti inimestele.
Oma vabaloomingu alguskümnenditel kujunes Soansist eesti modernistliku skulptuuri uuendaja. Soansi looming on leidnud väga kõrgetasemelist tunnustust nii Eestis kui välismail: Anton Starkopfi nimeline stipendium 2013, Riigi kultuuripreemia 2006, Eesti Vabariigi Valgetähe orden 2001, Resistencia rahvusvahelise skulptuuribiennaali preemia „Nuevo Banco del Chaco”, Argentina 1998, Riia skulptuurikvadriennaali peapreemiad 1988, 1980; Kristjan Raua nimeline kunsti aastapreemia 1986, 1974; NSV Liidu Riiklik preemia A. H. Tammsaare monumendi eest 1980 jt.
Ta on on Eesti Kunstiakadeemia emeriitprofessor, paljud tänased eesti skulptorid ja disainerid on tema õpilased.

Fotod: Hanno Soans, Silvia Sosaar, Stanislav Stepaško, Tiit Veermäe, Eesti Kunstimuuseum, Jaak Soansi erakogu
Toode on läbimüüdud!