Nora

0 viiest
Hinda
Toode on läbimüüdud!
Barcelonas elavalt eesti juurtega kirjanikult, Jan Beltránilt, kelle esikromaan „La mala vida ehk neetud elu“ valiti 2009. aasta Betti Alveri kirjanduspreemia nominentide hulka, on ilmunud romaan „Nora“.

Seekord paljastab ta lugejale prostituutide jõhkra maailma, kust ei puudu vägivald, mõnuained, labasus, ent leidub palju hoolimist ja suuri tundeid. „Nora“ on reaalselt eksisteerivatel prototüüpidel põhinev tõsieluromaan, mis viib meid Hispaania bordellide tagakambritesse ja avab lõbumajade salamaailma.

Kirjanik võtab lugeja käekõrvale ja jalutab temaga Nora-nimelise prostituudi käänulisel eluteel Barcelonast Sevillasse ja tagasi. Jõhker isa, süütu lapsepõlvekiindumus, keelatud armastus, pagendus nunnakloostris, lapsest loobumine… – kas inimene määrab osagi oma elumustrist või on ta vaid mängukann juhuste käes? Kas enesemüümine on pelgalt patt või ka võimalus ellu jääda?


Juba romaanis „La mala vida ehk neetud elu“ jahmatas autor kolme peategelase põimunud elusaatuste meisterliku ja julge vahendamisega.
Ka „Norast“ vilksatavad läbi „Neetud elust“ tuttavad Rosa ja Kristian, samuti ei mööduta Hispaania ajaloo lähimineviku pöördehetkedest sinna pilku heitmata. Ent need pole sugugi ainsad ühenduslülid Jan Beltráni raamatuis.

„Mõnikord on meie tõekspidamised nagu vanad saapad, millest me ei suuda loobuda, sest need on ülimalt mugavad,“ illustreerib Jan Beltrán. „See vana küll kaitseb meid, kuid seab piiranguid ja näitab samas meie ebakindlust. Seepärast peame leidma endas julguse need vanad saapad ära visata ja loobuda eelarvamustest.“
Toode on läbimüüdud!