Eestlased Hanko lahingutes 1941

0 viiest
Hinda
Tarne 7 tööpäeva
19,90 €
Tavahind: 20,95 €
Saadavus kauplustes
Eestlaste osalus Soome edelarannikul asuva Hanko poolsaare lahingutes 1941. aastal on paraku suhteliselt vähetuntud teema. Osaliselt seetõttu, et NSV Liidu okupatsiooni ajal sellest õieti ei räägitud (vaid mõned üksikud ajaleheartiklid) ja ka eestlased ise eelistasid jutustada oma mälestustes rohkem traagilisematest või sangarlikematest Teise maailmasõja episoodidest.
Pärast Talvesõda rajas NSV Liit Hanko poolsaarele võimsa mereväebaasi, mis detsembris 1941 maha jäeti. Just sellesse baasi veeti 1941. aasta suvel ka eestlasi.
Nimelt oli eri andmetel 400–600 eesti mobiliseeritut küll Hanko baasi territooriumil, kuid relva neile reeglina kätte ei antud ja venelased rakendasid neid kõikvõimalikel töödel.
Suur osa Hanko eestlastest jäeti aga evakuatsiooni käigus lihtsalt maha väikesele Russarö saarekesele, kust nad läbi Soome sõjavangilaagri peatselt koju tagasi pääsesid.
Poolsaarel olevate eestlaste saatuse keerdkäike esindavad neli nimepidi teada olevat eestlast, kelle mälestusi on raamatus kasutatud.
Tarne 7 tööpäeva
19,90 €
Tavahind: 20,95 €
Saadavus kauplustes