Pelé

0 out of 5
Rate this
Delivery 7 workdays
39,85 €
Regular price: 41,95 €
Availability in stores
"Tol saatuslikul 16. juulil, kui ta nägi oma majast lahkuvate inimeste kohkunud nägusid, oli Dico üheksa-aastane. Ta tormas tagasi tuppa. Isa oli seljaga tema poole, tema pilk oli tühi. Ta nuttis, korrates ikka ja jälle: „Brasiilia kaotas.“ Dico ei olnud kunagi oma isa nutmas näinud. Hiljem meenutas ta, kuidas ta ütles isale lohutuseks, et küll tema, Dico, võidab ühel päeval isa jaoks maailmameistrivõistlused. Kas seda lugu uskuda või mitte, igal juhul algas sel päeval teekond, mille sihiks oli täita lubadus, mida iga laps oleks tahtnud oma isale anda.

Edson Arantes do Nascimento, pereringis Dico, maailma jaoks Pelé, oli Brasiilia jalgpallikoondise ründaja – karismaatiline isiksus, kelle emotsionaalsus ja särav naeratus soojendasid ja lummasid ümbritsevaid inimesi ning rahvamasse. Ta oli kolmekordne maailmameister jalgpallis, äärmiselt edukas ärimees – tõelise ikooni staatuses superstaar. Mõnikord rääkis ta endast kõrvaltvaatajana: „Kuhu iganes sa ka ei läheks, igal pool on kolm ikooni, mida kogu maailm tunneb: Jeesus Kristus, Pelé ja Coca-Cola.“ Pelé võis küll olla enesekeskne ja edev, ent rakendas oma ülemaailmse populaarsuse heade eesmärkide teenistusse – ta tegutses väsimatult UNICEF-i hea tahte saadikuna, võideldes laste põhiõiguste, sealhulgas hariduse ja tervishoiu eest, ning propageeris jalgpalli kui jogo bonito’t ehk ilusat mängu.
Öeldakse, et ükski prohvet ei ole kuulus omal maal. Paradoksaalsel kombel ei suhtunud Brasiilia, Pelé kodumaa, millele ta oli toonud nii palju kuulsust, temasse pärast ta loobumist rahvuskoondises mängimisest enam kaugeltki endise imetlusega. Erinevalt muust maailmast muutus Brasiilia avalikkus tema suhtes üha kriitilisemaks ja taunivamaks.
Raamat otsib vastust küsimusele, milline on see unikaalne anne või omaduste kogum, mis teeb ühest inimesest juba eluajal legendi. Mille põhjal kujuneb universaalselt aktsepteeritav arusaam, et üks jalgpallimängija on oma alal maailma kõigi aegade parim, jäädes teiste jaoks igavesti mõõdupuuks? Autor kirjeldab kaasahaaravalt ühe maailma ajalukku kustumatu jälje jätnud tähe kujunemislugu – väga vaestest oludest pärit kleenukesest poisist maailma tippu kuuluvaks sportlaseks. Lugeja saab kaasa elada ka medali teisele küljele: millist hinda tuleb maksta edu, kuulsuse ja rikkuse eest?"
Delivery 7 workdays
39,85 €
Regular price: 41,95 €
Availability in stores