Kiika sisse

Maskiball

5 viiest
Hinda
Tarne 1-3 tööpäeva
14,99 €
-35%
Tavahind: 22,95 €
Saadavus kauplustes
Havanna metsast leitakse siidpaelaga kägistatud transvestiidi surnukeha. Teatraalset punast kleiti kandnud noormees osutub lugupeetud diplomaadi pojaks. Mõrva uurivale politseileitnant Mario Condele hakkab vähehaaval avanema seksuaalvähemuste varjatud ja ekstravagantne maailm, mis tema matšolikku ilmavaadet esialgu ärritab. Algab poliitiline ja erootiline, teatraalne ja literatuurne, poeetiliselt sentimentaalne ja poliitiliselt ebakorrektne teekond 1980ndate Havannas ja 1960ndate Pariisis, kus Conde teejuhiks saab legendaarne ja andekas, kommunistliku režiimi poolt oma kuulsuse tipul tühistatud dramaturg ja lavastaja Alberto Marqués – värvikas isiksus, kelle loo kaudu avaneb sotsialistliku Kuuba loomeinimeste keeruline saatus.
„Maskiball“ on kolmas osa Leonardo Padura romaanisarjast „Neli aastaaega“ – tuntud ka kui „Havanna kvartett“ –, mille tegevus toimub 1989. aasta Kuubal. Igale aastaajale vastab üks romaan, kuigi lugeda sobib neid ükskõik millises järjekorras. Sarja peategelane on politseileitnant Mario Conde, kes tunneb lõputut nostalgiat oma 1960ndatel möödunud koolipõlve järele ning tahaks parema meelega olla hoopis kirjanik.
Sarja vaieldamatuks võluks on kommunistlikust retoorikast ja repressioonidest räsitud Kuuba ühiskonna kirjeldused ning Havanna dekadentlik lumm. Nendes oludes Mario Conde ehk Krahv toimetabki, olles sunnitud ühelt poolt tegelema räpaste kuritegudega, ent leides teisalt rõõmu ja pettumust kirglikest armusuhetest ning lohutust ja tuge ülekaalulise ratastoolis koolivenna vankumatust sõprusest.
Leonardo Padura (1955) on Kuuba kirjanik, kes põimib oma loomingus rahvalikku eksistentsiaalse ja filosoofilise mõõtmega ning kritiseerib ühiskonda haritlase pilgu läbi. Autor ise on oma romaane nimetanud võltskrimiks, sest mõrvaloost olulisemale kohale seab ta olustiku ja inimesed. Erinevalt paljudest põlvkonnakaaslastest on Padura otsustanud elama jääda kodusaarele ning on praegu rahvusvaheliselt tuntuim ja tõlgituim Kuuba kirjanik. Eesti keeles on temalt varem ilmunud Maarja Paesalu tõlkes sarja esimesed osad „Laitmatu minevik“ (2019) ja „Havanna tuuled“ (2021).
Tarne 1-3 tööpäeva
14,99 €
-35%
Tavahind: 22,95 €
Saadavus kauplustes