Jaan Tõnissoni kirjad Oskar Kallasele aastatel 1891–1936

0 out of 5
Rate this
Delivery 7-14 workdays
21,18 €
Regular price: 22,29 €
Availability in stores
Käesolev kogumik sisaldab Jaan Tõnissoni kirju Oskar Kallasele. Rohkem kui kakssada kirja, lühisõnumit ja telegrammi pärinevad Eesti Kirjandusmuuseumi kultuuriloolisest arhiivist. Uurijatele on kirjad varemgi tuntud ning mõned neist on koguni varem (osaliselt) publitseeritud, kuid tervikliku koguna jõuavad need laiema lugejaskonna ette esmakordselt.
Kirjad hõlmavad ajavahemikku 1891–1936, kusjuures enamik neist pärineb aastaist 1892–1903, s.t. ajast, mil Oskar Kallas viibis Tartust eemal.
Ajaloo seisukohalt on kõige huvipakkuvamad aastatest 1896–97 pärinevad kirjad, mis sisaldavad rohket teavet Tõnissoni-Postimehe saamisloo ja algusaegade kohta. Samuti on märkimisväärsed omariiklusajal kirjapandud läkitused, mis avavad mõningate toonaste sündmuste tagamaid. Kuid veelgi laiemalt kirjade tähtsust ja tähendust hinnates, on tegemist Eesti kultuuriloo seisukohast ülimalt põneva korrespondentsiga. Kirjad annavad üpriski põhjaliku ülevaate toonastest oludest ning rikastavad lugejate ajaloopilti nii uudsete detailide esitamise kui ka asjaosaliste arusaamade ja tõekspidamiste avamise läbi.
Jaan Tõnisson ja Oskar Kallas olid teineteise jaoks aatekaaslased ja usaldusväärsed sõbrad, kes võisid kõike jagada. Nende sõprus põhines sarnasel maailmanägemisel ja ühistel väärtustel, üheskoos lükati käima Tartu renessanss ning pandi alus mitmele uuele ettevõtmisele ja seltsile.
Kirjad on varustatud selgitavate kommentaaridega ning kirjavahetuse võtab kokku ajaloolase Ago Pajuri põhjalik järelsõna.

Raamatu väljaandmist on toetanud Tartu linn ja Postimees.
Retsenseerinud Ago Pajur
Delivery 7-14 workdays
21,18 €
Regular price: 22,29 €
Availability in stores